Solliciteren is veel meer dan op vacaturesites naar vacatures zoeken en mails versturen. Als u echt uw ideale baan wilt vinden, moet u uw sollicitaties goed voorbereiden en opvolgen. En het komt er vooral op aan om te weten wat u wilt en u te onderscheiden van de andere kandidaten. Wij geven u 10 gouden tips voor succesvol solliciteren.

 • Zoek gericht
  Weet u al voor welke type functie u wilt solliciteren? Heel goed, dan kunt u alvast gericht zoeken naar vacatures die bij u passen. Het voordeel van online zoeken is dat u alle criteria die voor u belangrijk zijn, kan invoeren. Zoekt u bijvoorbeeld een salesfunctie in Amsterdam, dan voert u dit in en dan ontvangt u alleen sales vacatures in Amsterdam. Krijgt u teveel of te weinig vacatures voor uw zoekopdracht? U kunt uw criteria nog altijd aanpassen.
 • Plaats uw CV online
  Als u wilt solliciteren, is actief zoeken heel belangrijk. Maar u maakt meer kans om een baan te vinden met een online CV. Hierdoor wordt u misschien ook door bedrijven benaderd die niet online te vinden zijn en waar u anders zelfs niet van af zou weten. U maakt zo meer kans dan andere werkzoekenden die alleen actief solliciteren.
 • Zorg dat uw CV opvalt
  Een online CV moet ook opvallen. Laat door middel van een oneliner uw gedrevenheid zien. Ook uw eigen CV in Word, die u gebruikt om actief te solliciteren, moet perfect zijn. Als een bedrijf uw CV bekijkt, vormt de recruiter onmiddellijk een eerste indruk van u. Zorg er ook voor dat het CV er verzorgd uitziet en dat de belangrijkste informatie er onmiddellijk uit springt.
 • Houd uw CV up-to-date
  Hoe vollediger uw CV, hoe meer kans u maakt om gevonden te worden door bedrijven. Zij gaan niet alleen de sollicitaties behandelen van mensen die solliciteren, maar ze gaan ook in CV databases zoeken op basis van criteria die voor hen belangrijk zijn. Als u deze criteria niet hebt ingevuld op uw CV, zal u niet in hun lijst verschijnen. Dit geldt natuurlijk ook voor uw CV in Word. Dat moet altijd zijn aangepast aan de situatie op dat moment.
 • Maak een Job Agent aan
  Het aanmaken van een Job Agent is een gemakkelijk hulpmiddeltje bij het solliciteren: dagelijks of wekelijks krijgt u interessante functies in uw mailbox. Misschien zijn niet alle toegestuurde banen iets voor u, maar uw ideale baan zit er misschien wel tussen en u kunt natuurlijk onmiddellijk solliciteren. Een Job Agent aanmaken is helemaal niet moeilijk. Kies uw criteria goed. Merkt u toch dat u teveel of te weinig resultaten krijgt, pas de criteria dan aan. Verschillende vacaturesites bieden deze service standaard en gratis aan en er zijn ook bedrijven websites die deze service bieden.
 • Schrijf een originele motivatiebrief
  Bedrijven willen ook weten waarom u bij hen wil solliciteren. In uw motivatiebrief heeft u plaats genoeg om de bedrijven te overtuigen. Maak van deze kans gebruik en schrijf voor elke sollicitatie een aangepaste brief.
 • Lees onze tips om zonder stress naar een gesprek te gaan
  Knikkende knieën bij een sollicitatiegesprek, dat is nergens voor nodig. U kunt beter ontspannen zijn als u gaat solliciteren, zo kunt u rustig nadenken over wat u wilt zeggen, dan is de kans groter dat u het bedrijf kan overtuigen en dat het solliciteren een succes wordt. U vindt onze tips in dit artikel.
 • Volg uw sollicitaties op
  Houd een lijst bij van de functies waarvoor u heeft gesolliciteerd, zo kunt u zelf contact opnemen met het bedrijf als u de status van uw sollicitatie wilt opvragen. Bekijk regelmatig uw overzicht en neem contact op met de bedrijven waar u gesolliciteerd hebt en waar u nog niets van heeft vernomen. Zo weten zij ook dat u echt geïnteresseerd bent in de baan.
 • Houd uw telefoon in de gaten als u aan het solliciteren bent
  Als u aan het solliciteren bent, zorg er dan voor dat u bereikbaar bent voor bedrijven die u willen uitnodigen voor een gesprek. Als ze een berichtje achterlaten op uw antwoordapparaat of op uw voice mail bel dan zelf zeker terug. Bent u moeilijk bereikbaar? Geef dan in uw CV of uw brief aan wanneer ze u het best kunnen bereiken. Check ook regelmatig uw mails, misschien neemt de personeelsverantwoordelijke per e-mail contact met u op naar aanleiding van uw sollicitatie.
 • Geloof in uzelf
  Dit is misschien wel onze belangrijkste tip voor succesvol solliciteren! Als u zelf gelooft dat u de juiste persoon bent voor de baan, dan straalt u dit ook uit in uw brief. Ook in een gesprek komt u zelfverzekerder over, en zo kunt u het bedrijf veel gemakkelijker overtuigen van uw kwaliteiten. Maar overdrijf ook niet, want dan komt u misschien arrogant over.

  Hopelijk verloopt het solliciteren na het lezen van onze tips nog sneller! Begin er dus vandaag nog aan!